BYOD – Bring your own device

Bring your own device (BYOD) je pristup koji omogućava zaposlenicima da donesu svoje uređaje, kao što su mobiteli, notebookovi, tableti na posao i da pomoću tih uređaja pristupe povlaštenim podacima i aplikacijama poduzeća. Isti izraz “Bring your own device” se može koristiti i za studente koji koriste vlastite uređaje u edukacijske svrhe. Neki smatraju da politika BYOD može pridonijeti porastu produktivnosti, dok neki smatraju da podiže moral i praktičnost. Politika BYOD može poboljšati image kompanije na način da ih se prikazuje kao fleksibilne i atraktivne poslodavce.

Politika BYOD se prvi put uvodi 2009. godine od strane tvrtke INTEL koja je uvidjela rast korištenja vlastitih uređaja za rad među zaposlenicima i počela ih povezivati sa korporativnim mrežama. Tek 2011. godine  termin BYOD počinje ostvarivati rezultate kada su kompanija Unisys i dobavljač softwarea VMware and Citrix system napravili zajednički podhvat kod ovog rastućeg trenda. U 2012. godini iako je BYOD politika prihvaćena od strane “Equal Employment Opportunity Commission”, i dalje mnogi zaposlenici nastavljaju koristiti Blackberry-e izdate od vlade zbog zabrinutosti oko naplate kao i zbog nedostatka alternativnih uređaja.

Jedan od najvećih nedostataka BYOD politike je proboj ili curenje povjerljivih podataka iz organizacije. Kao jedan od primjera se navodi slučaj u kojem zaposleni koji koriste smartphone za pristup mreži tvrtke gube uređaj te time i sve povjerljive podatke i omogućuje “unsecured” pristup tvrtkinoj mreži. Druga vrsta proboja ili curenja podataka je slučaj kada zaposlenik napusti određenu tvrtku, on ne mora vratiti uređaj koji je koristio za vrijeme boravka u tvrtki te samim time zaposlenik još uvijek može pristupiti podacima ili aplikacijama tvrtke. Međunarodna istraživanja pokazuju da samo 20 posto poslodavaca prakticira BYOD politiku.

Prema istraživanju agencije “Logicalis” doneseni su sljedeći zaključci:

  • 79% zaposlenika na tržištima s visokom stopom rasta vjeruju da stalna povezanost sa raznim aplikacijama omogućuje da bolje odrade svoj posao naspram 53% zaposlenika na zrelim tržištima
  • 78,6% zaposlenih na tržištima s visokom stopom rasta vole fleksibilnost i mogućnost da mogu koristiti mobilni pristup poslovnim aplikacijama izvan radnog vremena,u odnosu na 55.1% zaposlenika u zrelim tržištima.
  • Izuzevši Rusiju, postoji visok stupanj prihvaćanja BYOD politike od strane IT odjela tvrtki na tržištima sa visokom stopom rasta.
  • Postoji velik dio BYOD aktivnosti koje nisu pravilno vođene. Od zaposlenika koje koriste BYOD, 18% tvrdi da njihov IT odjela ne zna za postojanje BYOD politike, dok 28% njih ignorira njegovo postojanje što dovodi do 46% ukupnih loše upravljanih BYOD aktivnosti.

Danas devet od deset ljudi posjeduje mobilni uređaj, što čini politiku BYOD vrlo primamljivom. Međutim postavlja se pitanje ostvarenja koristi naspram nanesene štete koja može nastati u slučaju curenja informacija. U slučaju odgovornog upravljanja politike BYOD od strane poduzeća i provođenje zaštite podataka kako ne bi došlo do curenja informacija, BYOD može ostvariti visoke rezultate i učiniti rad na poslu jednostavnijim, fleksibilnijim i ugodnijim.

Reference:

1. BYOD- Research findings released, dostupno na:

http://www.cxounplugged.com/2012/11/ovum_byod_research-findings-released/ [07.04.2013]

2. Bring your own device (BYOD) is here to stay, but what about the risks? Dostupno na;

http://www.cxounplugged.com/2012/06/byod-mam-mdm-what-are-risks/ [07.04.2013]

Petar Roje

Latest posts by Petar Roje (see all)