Mobilno učenje vs. e-učenje

E-učenje i mobilno učenje su postale vrlo važne „buzz“ riječi u polju tehnološki podržane revolucije učenja.  Unatoč tome, ova dva izraza nisu uvijek korištena točno, ponajviše zbog nepoznavanja razlika i podudaranja među spomenutim pojmovima.

Da se podsjetimo – definicije e-učenja i mobilnog učenja:

E-učenje (eng. E-learning) podrazumijeva elektronički podržano učenje i predavanje bilo koje vrste. Svaka vrsta učenja u kojoj je digitalna komunikacija, elektronički uređaji ili internet korišten u svrhu potpore procesu učenja, može biti označena kao vrsta e-učenja. E-učenje nije nužno vezano samo uz računalo ili internet vezu, tako na primjer učenje  jezika koristeći CD-ROM  ili gledanje edukacijske emisije na TV-u u širem poimanju se također može smatrati e-učenjem. Unatoč tome, pojavom interneta e-učenje doživljava svoj vrhunac jer se korisnicima pružio veći stupanj interakcije, suradnje, fleksibilnosti itd. prilikom učenja .

 

E-učenje

E-učenje

Mobilno učenje (eng. M-learning) je učenje koje se ostvaruje koristeći prijenosne uređaje koji dopuštaju učeniku da uči u različitim okolinama te dok je u pokretu, a ne samo u učionici ili na radnom stolu. Iako je mobilno učenje dio e-učenja, ono je povezano konkretno s prijenosnom tehnologijom. Popularnost ove vrste učenja je u vrtoglavom rastu u proteklih nekoliko godine, posebno nakon razvoja iPad-a i tableta koji koriste wireless tehnologiju.

 

Mobilno učenje

Mobilno učenje

Postoji li stvarno razlika?

Za početak možemo krenuti od namjere korisnika. Uz e-učenje, naravno vežemo želju za učenjem nečeg novog te fraze kao što su „tethered“ (spojeni na nešto) kao i učenje koje je ponuđeno u nešto formalnijem i strukturnijem obliku.

S druge strane, prva velika razlika vezana za mobilno učenje je to što je ono „un-tethered“, odnosno bežično. Također to je manje formalan način učenja uz koji vežemo pojmove kao što su privatno, situacijsko i nestrukturirano.

Uzevši u obzir navedeno, možemo primjetiti da razlika postoji. Što je još važnije, mobilno učenje ima potencijal za još veći utjecaj nego što to ima e-učenje. Jedna od važnijih promjena koje mobilno učenje donosi je to što ne funkcionira na principu učenja gdje profesori pružaju učenicima materijale za učenje, koji oni moraju naučiti za svaki slučaj, ako im bude trebalo. Ovdje to nije slučaj, jer učenik uči točno ono što mu treba, kad mu treba i gdje mu to treba.

 Što je to mobilno učenje pruža poduzećima, za razliku od ostalih vrsta učenja?

Pristup: Zaposlenici mogu pristupiti materijalu za učenje praktički sa bilo kojeg mjesta.

Praktičnost: Zaposlenici mogu učiti kad god imaju vremena, što je mnogo brže nego na laptopu ili stolnom računalu.

Zadržavanje znanja: mobilno učenje je moćan alat za trening i učenje koje pruža mogućnost brzog podsjećanja i nadopunjavanja naučenog.

Prevladavanje otpora: umjesto dugih i iscrpljujućih sati u učionici, koja odbija mnoge zaposlenike, mobilno učenje pruža informacije kad ih oni trebaju i to na način na koji oni žele.

Ubrzanje: Mobilni uređaji mogu biti izvrstno sredstvo prijenosne pomoći na poslu, naime preko njih mogu u vrlo kratkom vremenu doći do materijala koji su im tad potrebni.

Brzina pripreme: Tradicionalni materijali za učenje i trening (učenje u učionici ili na računalu) uzimaju mnogo vremena da se pripreme, dok za mobilno učenje materijali se mogu pripremiti i biti dostupni relativno brzo, u roku od tjedan ili dva. Oni su dostupni odmah, što povećava agilnost i smanjuje troškove u isto vrijeme.

 

Izvori:

Feser, John (April, 2010.) – mLearning Is Not eLearning on A Mobile Device. Dostupno na: http://floatlearning.com/2010/04/mlearning-is-not-elearning-on-a-mobile-device/

Rao, V. i Srinivasan, R. (September 2012.) – Mobile Learning: Driving Business Results by Empowering Employees in the Moment. Dostupno na: http://www.cognizant.com/InsightsWhitepapers/Mobile-Learning-Driving-Business-Results-by-Empowering-Employees-in-the-Moment.pdf

Bates, L. (September 2012.) – The Different Uses of E-learning and M-learning. Dostupno: http://www.fractuslearning.com/2012/09/12/e-learning-and-m-learning/

 

Popis slika:

Naslovna slika i slika mobilno učenje: Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
E-učenje slika: Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Milan Mandić

Latest posts by Milan Mandić (see all)