WordPress

Autori: Kristina Rašetina i Martina Stipić

Što je WordPress?

Službena WordPress stranica definira WordPress kao vrhunsku platformu za osobno izdavaštvo, s naglaskom na estetiku, web standarde, i lakoću uporabe.

WordPress je zapravo mjesto odakle upravljate sadržajem kojeg želite staviti na vašu web stranicu. Može se koristiti u različite svrhe kao što su društvene mreže, osobne stranice, blogove… Jedna od njegovih prednosti, osim što se lako koristi, je ta da omogućuje jednostavnu i brzu instalaciju, lako se proširuje pomoću dodataka , prenosiv je, te upotrebljava popularne Internet standarde.

U jednom članku: Izrada predložaka pomoću wordpressa, sustava za uređivanje web sadržaja autori navode da je wordpress jedan od najpopularnijih sustava za uređivanje web sadržaja koji korisniku nudi mogućnost uređivanja sadržaja kroz grafičko korisničko sučelje. Navode da termin ”uređivanje sadržaja” podrazumijeva mogućnost dodavanja, brisanja ili mijenjanja cjelokupnog sadržaja web sjedišta (tekstova, slika,ilustracija, tablica, animacija, videa.)

 

Korištenje i instalacija WordPressa

Za korištenje wordpressa ne morate znati programirati, već je dovoljno osnovno poznavanje računala. Sve što je potrebno da bi radio je instalacija tehnologija PHP i MySQL na lokalnom ili na udaljenom računalu. Može se instalirati u vrlo kratkom roku a sam instalacijski proces je vrlo jednostavan. Osim što na WordPressovim stranicama možete besplatno otvoriti blog, možete preuzeti besplatnu  WordPress platformu koju tada koristite na vlastitoj domeni. Sve nadogradnje su također besplatne. Postoji mogućnost preuzimanja besplatnih tema, no orginalan dizajn namjenjen isključivo vašoj stranici se ipak moraju platiti, iako cijene nisu visoke. Prednost instalacije na osobnom računalu očituje se u brzini uređivanja datoteka dostupnih samom autoru.

 1473804_10201743869737274_1625008770_n

 Primjer korištenja WordPressa u izradi portala Udruge IMEF Split -  im.efst.hr

 IMEF je udruga studenata informatičkog menadžmenta koja je osnovana na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Osnovana je s ciljem promicanja i razvitka smjera informatičkog menadžmenta kako i ostvarivanja zajedničkog interesa studenata.

Kada govorimo o izradi web stranica IMEF je jedna od udruga koja ima svoju vlastitu web stranicu. Mnoge druge udruge studenata još uvijek nisu aktivne na taj način. Prednost vlastite stranice IMEF-a očituje se kao odlična platforma za izražavanje znanja i pružanja korisnih informacija.

 

Kako je sve počelo?

 Prva verzija im.efst.hr portala bila je na platformi Joomla koja zna biti komplicirana, stoga su članovi udruge odlučili napraviti novi portal na platformi WordPreess. Instalacija samog WordPressa je besplatna jer je on open source CMS kao što smo već naveli, a koriste se serveri Ekonomskog fakulteta Split. WordPress odrabrali su zbog njegove jednostavnosti koja omogućuje članovima udruge da na najlakši način izraze svoj rad putem web stranice. S obzirom na ograničene financijske mogućnosti, udruga nije imala dovoljno sredstava za angažiranje programera, dizajnera i ostalih resursa stoga su članovi udruge odlučili samostalno izraditi portal. Nakon dužeg perioda istraživanja same platforme, postavili su strukturu, a izradu i dizajn napravio je u vrlo kratkom vremenu sam potpresjednik udruge kojem je to bilo prvo iskustvo s nečim takvim. Ipak, vrlo su zadovoljni krajnjim rezultatom i načinom na koji portal funkcionira. Glavna funkcija portala je izražavanje osvrta i znanja iz različitih područja, te interakcija studenata EFST-a smjera Informatički menadžment u organizaciji novih projekata.

 

Zašto su odabrali WordPress ??

Izrada web stranica ne samo da je postala uobičajena već se može smatrati da je praktički nemoguće funkcionirati bez vlastite web stranice. Radi se o suvremenim alatima promocije i razvijanju novih tehnologija koje pružaju različite mogućnosti širenja informacija. Prethodno opisane prednosti jeftinog instaliranja, jednostavnog korištenja te funkcionalnosti dovele su wordpress na sam vrh ljestvice izbora za izradu IMEF-ove web stranice. Glavna ideja bila je pronaći način koji nije bio previše kompliciran za studente koji tek počinju upoznavati svijet informatike. Time bi se osigurao lakši način učenja same izrade te kvalitetnije korištenje za buduće studente i buduće članove IMEF-a. WordPress zbog jednostavnosti svog sučelja omogućuje održavanje stranice svim studentima koji posjeduju osnovna znanja interneta. Omogućuje dodavanje dodatnog sadržaja poput slika i videa na mnogo lakši način od svih ostalih s najosnovnijim znanjima iz Microsoft Worda.

Još jedna od dodatnih prednosti wordpressa za članove IMEF-a očituje se u tome da on nudi veliki broj gotovih predložaka (tema) koji web stranicama daju lijep i moderan izgled a da pritom nemaju neke velike troškove.

Nakon uspješne instalacije i prvog korištenja nove vlastite stranice, članovi IMEF-a svoje zadovoljstvo wordpressom izrazili su lijepim dizajnom uređene stranice. Slijedilo je objavljivanje mnogih zanimljivih članaka, od dojmova studenata do intervjua s poznatim vlasnicima raznih poduzeća. Uspješnost obavljenog posla rezultiralo je porastom broja zainteresiranih te povećanje posjećenosti stranice i čitanju njihovih objava. Web stranica udruge uvelike je koristila njihovom promoviranju i mogućnošću saznanja što studenti informatičkog menadžmenta zapravo rade.

Picture3

 Početna stranica portala im.efst.hr

 

LITERATURA

1. Wikipedia, CMS, URL: http://hr.wikipedia.org/wiki/CMS

2. Horvat, I.:  Sustavi za upravljanje sadržajem URL:http://www.fer.unizg.hr/_download/repository/KDI_-_Iva_Horvat.pdf

3. CMS (Content Management Sytem), binarnet, URL: http://www.binarnet.hr/content-management-system/

4. URL: http://imef.me/prica-o-izradi-portala-udruge/

5. WordPress.org, URL:http://hr.wordpress.org/

6. Janković, M., Tomiša, M.,Valdec, D.: Izrada predložaka pomoću WordPressa, sustava za uređivanje websadržaja, Hrčak URL:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bRqw6gcE8P8J:hrcak.srce.hr/file/124716+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr

7. Račić, V.: Kako koristiti WordPress, 2012. URL: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fkorisnik.optimahosting.hr%2Fdl.php%3Ftype%3Dd%26id%3D10&ei=eaGjUpY1hIezBrvZgYAO&usg=AFQjCNHAuPHJjeuqhMj4R7fk2f5DjYziuQ&bvm=bv.57752919,d.Yms

8. Ponić, S., Bogović, S., Maričić, D.: E – poslovanje za konkurentnost malih i srednjih poduzetnika,URL:http://www.minpo.hr/UserDocsImages/pdf/Priru%C4%8Dnik-e-Poslovanje.pdf

9. Blagonić, E.: WordPressov 10. rođendan: Otkrivamo zašto je toliko, pobogu, popularan!

URL:http://www.netokracija.com/wordpress-10-50696

10. Inventum.hr: Joomla vs WordPress – koji CMS je bolji?                                                         URL: http://www.inventum.hr/savjeti-web/joomla-vs-wordpress-koji-cms-je-bolji

 

Portal za Poslovno e-učenje

Latest posts by Portal za Poslovno e-učenje (see all)